Om lavpraktisk livskvalitet

“Når hænderne er beskæftiget finder sindet ro”.

Sådan kunne min farfar finde på at sige ud i rummet til os andre, idet han gik ned på sit værksted for at snedkerere. Roen, som han her angiveligt henviste til, må være den form for stilhed som kan opstå i vores indre når vi gør noget med fuld opmærksomhed. At udføre et stykke praktisk arbejde – som i min farfars tilfælde, kan hjælpe processen på vej.

Men faktisk behøver man ikke at gøre noget særligt.

Prøv, for et eksempel, at lytte intenst til noget så banalt som trafikken ude foran dit vindue (gerne med lukkede øjne så fokus indskrænkes). Udebliver trafikken, så lyt blot til noget andet. Lyt på en måde, så du slipper al det du netop var igang med. Lyt til nuancerne – alle trafikkens lag. Blev du stille indeni? Stoppede tankerne for et kort øjeblik? Det gjorde de, hvis du vel at bemærke var der fuldt ud. For man kan ikke være 2 steder samtidigt.

Rammes vi imidlertid af stress, er det netop even til nærvær som går tabt; vores vigtigste livsnerve.

Med ét formår vi ikke længere at være tilstede i vore gøremål. I stedet bruger vi al tiden på at pendulere fra den ene tanke til den anden, som om, at vi forsøger at være alle steder samtidigt. Den går ikke. Vi mister derfor overblikket og kontakten til det virkeligt betydningsfulde: Nærværet. Vejen tilbage efter stress, er derfor altid uløseligt forbundet med det at genfinde nærværet; dvs. at komme tilbage til en mere hel og samlet opmærksomhed.

Lige dér hvor følelsen af at høre hjemme i-sig-selv ligger gemt som en stadig bevægelse ud i nuet. Heldigvis findes der mange måder at genfinde nærværet på – hvis du har mistet det. Ja, heldigvis findes der måder at integrere nærværet på i ens hverdagen, så du (på ny) får et sikkert eksistentielt holdepunkt, når verden, derude, raser. Alt dette kan du lære mere om i min Psykologpraksis på Farvergade, lige ved Rådhuspladsen, i København K. Men lad mig her til slut samle lidt op: At komme tilbage fra stress betyder altså at genetablere det virkeligt betydningsfulde: Nærværet i dit liv.

Kontakt mig her - så lover jeg at vende tilbage

Ring på tel.: 26719119 eller skriv til mig på: ivanhansen@gmail.com

Jeg svarer normalt inden for samme dag